VÄLJ DITT FAT

Fatet har en avgörande roll för whiskyns utveckling och slutliga smak. Vi erbjuder ett antal olika typer av fat och samarbetar bara med de bästa tillverkarna.

Fatets påverkan på whiskyns utveckling och bidrar med så mycket som 75% till den slutliga smaken.

Material

Ett whiskyfat ska enligt skotsk tradition vara tillverkat av ek. Ek är ett hårt träslag som lämpar sig bra för lagring av whisky. Det finns olika typer av ek, alla med specifika egenskaper som bidrar till din whiskys smak och doft.

Användning

Vanligt vid lagring av whisky är att faten mättas innan man lägger whisky på dem. Detta görs för att tillföra smaker till whiskyn. Mättningen sker vanligtvis med Sherry eller Bourbon. I vissa fall mättas inte faten alls, utan man lägger whisky direkt på fatet. Detta kallas Virgin Oak.

Storlek  

Storleken på fatet påverkar hur snabbt whiskyn mognar. Ju mindre fat, ju mer kontakt har whiskyn med fatet, och ju snabbare mognad. Vi arbetar mestadels med 40 liters fat och där rekommenderar vi 3-5 års lagring.

Tillverkare

Olika tillverkare specialiserar sig ofta på olika typer av fat. Till exempel köper vi våra Sherry fat från den spanska tillverkaren Casknolia och våra fat av svensk ek från den svenska tillverkaren Varalövs.

Miljö

Var fatet lagras har också en påverkan på whiskyns utveckling. Våra fat lagras i Varberg där vi har ett västkust klimat med milda vintrar och svenska somrar.

Sherry fat

Bourbon fat

Virgin Oak (svensk ek) fat