I samarbete med Agitator Whiskymakare kan vi på Selected Malts erbjuda dig möjligheten att äga ett eget whiskyfat. Du väljer själv vilken typ av fat och vilken whisky som fatet ska fyllas med. Alla faten är noggrant utvalda och lagring sker i våra lagerhus i Varberg. 

Att äga ett whiskyfat är en unik upplevelse! Baserat på de val du gör längs resans gång är du med och skapar din helt egna whisky. Du följer kontinuerligt din whiskys utveckling och när du anser att den är färdig buteljerar vi dina egna personliga flaskor.

Din resa börjar här.

Varje fat är unikt och har en avgörande roll för whiskyns utveckling. Fatet bidrar med så mycket som 75% till whiskyns slutliga profil och olika typer av fat tillför olika egenskaper till whiskyn.

Vi erbjuder olika typer av fat och samarbetar bara med de bästa tillverkarna.

Fatet ingår i ditt köp så välj med omsorg.

Typer av fat:

  • Sherry fat

    Sherry fat

    Söta vinösa toner av russin, mörka bär, choklad och torkade frukter.

  • Bourbon fat

    Klassiskt fruktiga toner av citrus, vanilj, karamell med en viss ek kryddighet.

  • Svenska ekfat (Kungsbacka)

    Hög kryddighet med toner av ek och maltsötma.

  • Special fat

    Rom, Port, Madeira, Moscatel och Kastanj.

  • 2nd fill fat

    Redan fyllda fat med kortare lagringstid.

  • Ett whiskyfat ska enligt skotsk tradition vara tillverkat av ek. Ek är ett hårt träslag som lämpar sig väl för lagring av whisky. Det finns olika typer av ek, alla med specifika egenskaper som bidrar till whiskyns smak och doft. Amerikansk ek är den allra vanligaste typen men vi lagrar även på t.ex. svensk ek.

    Olika tillverkare specialiserar sig ofta på olika typer av fat. Till exempel köper vi våra Sherry fat från Spanien och våra svenska ekfat från tillverkaren Varalövs.

  • Fatets storlek påverkar hur snabbt whisky mognar. Ju mindre fat, ju mer kontakt har vätskan med trä:et i fatet, och ju snabbare går mognaden. Vi arbetar mestadels med 40 liters fat med en rekommenderad lagringstid på 3-5 år.

  • Vanligt vid lagring av whisky är att faten mättas innan vi lägger whisky på dem. Detta görs för att tillföra smaker. Mättningen sker vanligtvis med Sherry eller Bourbon. I vissa fall mättas inte faten alls, utan vi lägger whisky direkt på fatet. Detta kallas Virgin Oak.

Vi fyller alla våra fat med sprit från Agitator Whiskymakare i Arboga, Sverige. Agitator är ett utav världens mest innovativa destillerier och tillverkar whisky av hög kvalitet.

Du väljer själv om du vill ha orökigt eller rökigt.

  • Är ett utav världens mest moderna whiskydestillerier. Destilleriet grundades 2018 och har sedan dess utmanat den annars traditionella världen av whiskytillverkning. Deras ambition är att inte begränsas av gamla metoder utan istället utmana och experimentera. Tänk om det bästa inte hänt än?

    Läs mer:
    https://agitatordistillery.com/sv_se/

  • Tillsammans med Agitator har vi varit med och tagit fram ett eget recept på whiskyn. Det genom att välja cut points utifrån våra egna preferenser.

  • Rökighet i whisky mäts i en skala som heter PPM. Part Per Million. Skalan börjar på 0, där whiskyn är helt orökig. Ju högre du kommer på skalan, ju rökigare whisky. Vi erbjuder whisky med 0, 40 eller 80 ppm.

  • Precis som Agitator själva, fyller vi faten vid c:a 56-58% alkoholstyrka. Det här är lägre än vanliga 63,5% som är standard i branschen. Vi får då en alkohol som snabbare extrahera smakerna ur faten och en högre mognadsgrad på kortare tid.

Lagring av ditt fat sker i våra fantastiska lagerhus i Varberg och tiden kan variera mellan 3-5 år beroende på typ av fat och recept.

Under våra fatägardagar är du som fatägare tillsammans med dina delägare välkomna att hälsa på och prova utvecklingen av ditt fat. Många av våra fat ägs av vänner, kollegor eller familj och gemenskap är en viktig del av fatägandet.

När du anser att din whisky lagrats färdigt buteljeras dina flaskor och du får själv vara med och bestämma hur etiketten ska se ut.

Sen är det bara att sätta dig ner, luta dig tillbaka och avnjuta din helt egna whisky!