I sherryns förlovade land!
I veckans fundering gör vi ett nedslag i sherryn närmast mytomspunna roll i lagring av whisky. Sherry är för det allra flesta i whiskyvärlden en dryck som mest förknippas med något som bidrar med en smakprofil, mörk färg och ofta med fruktiga och lite sötare toner som resultat. En del kanske t.o.m. har smakat sherry i dess renaste form. Men i Whiskyvärlden är sherrywirre närmast en egen kategori och ett begrepp som ger en tydlig vägledning vad gäller utseende och smakprofil. Kanske är det färgen som först tilltalar. En del kanske inte bryr sig men de allra flesta går igång på just färgen. Men faktum är, att använda sherry fat för mognad av whisky är en balansgång och det gäller att vara noggrann och prova med jämna mellanrum.
Det finns dessutom sex olika typer av sherry och alla har sin egna säregna profil och bidrag till smakprofilen. Det är inte alltid heller ett säkert kort och kvaliteten på faten varierar ganska mycket. Vi fick den stora äran att lyssna till Billy Walkers kunskaper på området och det är ju kanske få i branschen som kan säga att de vet mer än Billy om fat och kvalitet. I Billys fall så är kvaliteten på sherryn avgörande. Men som en liten spelare som oss så är det ibland svårt att få veta ngt om kvaliteten på sherryn som använts. Billy har både kunskapen, kontakterna och kanske fr.a. musklerna att kunna ställa det rätta kraven. När vi fick chansen att komma över ett så ovanligt fat som Glenglassaugh på first fill oloroso så gäller det att ta till sig vad Billy har att säga. Whisky brukar sällan få så lång tid i sherryfat och den som påstår annat måste dyka djupare. Att det står att en whisky är sherrylagrad betyder sällan att den har lagrats på sherry hela tiden. Speciellt inte om det handlar om en första-gångsfyllning.
När vi började utvärdera vårt senaste släpp, ett 12 årigt fat från Glenglassaugh. Ett fat som fått mogna i ett färskt Oloroso fat under hela sin mognadstid. Där och då uppstod genast ett begrepp som direkt fick en ny innebörd "Sherrybomb". Hur kan en whisky klara så lång tid i ett first fill fat? Blir det inte för mycket? Det enkla svaret är såklart att det är fullt möjligt men det gäller att vara på och utvärdera hela tiden. Det kan snabbt dra iväg och bli för mycket. Samtidigt vill man vänta så länge man kan. Det är just detta som gör sherryfaten extra intressanta. Det är aldrig självklart men oerhört spännande. Vi har gjort många slutlagringar genom åren och efter bara ett par år i färska sherryfat kan det vara tillräckligt.
Det kan också gå för långt och då måste man vidta åtgärder. Kanske fylla över på ett mindre aktivt fat och också se till att whiskyn kan andas. Den behöver precis som vi människor syre för att lugna ner sig. Likt oss när vi är stressade och allt är på väg att koka över då behöver man stanna upp och andas djupt ett tag och försöka hitta en ny och lugnare tillvaro. Det är här vi tar allt på största allvar och ser på drycken och inte minst faten mer som ett levande väsen som behöver vårt stöd och uppmärksamhet. Allt kokar ner till passion och omtanke. Våra val ska ju bli ditt val när du tillslut bestämmer dig för att köpa flaskan och då ska det kännas att det valet vilar på kunskap och inte minst passion för drycken.

