Cart 0
 
selected_malts_logotype_simple-white-w.png
 

En berättelse om passion och ett gemensamt mål

Selected Malts är en oberoende buteljerare vars idé startade redan under hösten 2015. Mikael Westerberg och Patrik Barkevall var då båda på en resa till ön Islay i Skottland och fann inte bara varandra som vänner utan också gemensamma intressen. I början av 2016 började allt på allvar genom de första förvärvade faten i Skottland. Under 2017 startades Selected Malts Barkevall Westerberg AB och under hösten 2017 erhölls slutligen alla tillstånd.


Vår ide och grund

Det kan tyckas vara en dålig idé att starta något som många redan gjort före oss. Samtidigt så kan man också ställa sig frågan varför skulle vi inte göra det? Det är detta Selected Malts handlar om. Vi har aldrig tänkt vara bara en ny oberoende buteljerare. Vi vill testa nya gränser, prova nya och ibland kontroversiella saker. Whisky by design är det begrepp vi använder och strävar efter. Vår egen profil ska synas såväl på insidan som på utsidan.

 
 

Selected Malts Latest Bottlings

 

dailuaine PX finish Second fill - 2011

Dailuaine är en högst ovanlig Whisky. Försvinnande lite når marknaden under eget namn, och destilleriet är en av de svåraste namnen att uttala: ”dall yoo an”. När vi fick prova detta fat, kände vi återigen att vi fått tag i en väldigt kvalitativ single malt whisky. För att ge denna eleganta malt en extra kick lät vi den vila sina sista 8 månader i 3 st små 60 liters PX sherry fat. Kuriosa är att detta är samma fat som gav finish till Selected Malts allra första release från Dufftown distillery. Då var faten helt färska och gav Dufftown sin speciella kraftigt söta karaktär. Sötman har nu lagt sig och istället gett utrymme för en elegant och komplex, mer tydlig maltkaraktär med fantastiska Sherrytoner, sultanrussin och nötcreme.

Innehåll: 500 ml
Antal: 378
ABV: 50,5%
Lanseringsdatum: 2019-01-28

Tormore Virgin Oak Finish - 2008

Tormore destilleri är som e av de yngsta i Skottland ett tämligen okänt destilleri. Med 8 pannor, alla utrustade med så kallade purifiers, som ger en lättare och fruktigare whisky är man definitivt inte det minsta. Detta fat är från 2008 och vid första mötet upplevde vi en livligt fruktig whisky med lurande vanilj och en lättare kryddblandning. Vår omedelbara tanke var att låta den få ett extra halvår, i ett second fill Virgin Oak fat för en extra boost. Samma fat har tidigare burit vår Craigellachie och då fått ta den största smällen från den mycket aktiva färska eken. Vi gav detta fat nu en chans att möta ett lättare och något fruktigare destillat. Frukten och vaniljen har blivit lite tydligare, även knäck och en något mer påtaglig kryddighet har krupit fram. Prova den gärna mot vår Craigellachie, det skiljer bara några månader mellan dem i ålder.

Innehåll: 500 ml
Antal: 394
ABV: 51,5%
Lanseringsdatum: 2018-10-26

 

 

FOLLOW SELECTED MALTS ON OUR JOURNEY

Stay up to date with our newsletter