Cart 0
DSC01860.jpg

Releaser

 

Selected Malts alla releaser hittills finner du i denna sammanställning med länkar till de buteljer som fortfarande går att beställa

 

Dailuaine PX finish Second fill - 2011

Dailuaine är en högst ovanlig Whisky. Försvinnande lite når marknaden under eget namn, och destilleriet är en av de svåraste namnen att uttala: ”dall yoo an”. När vi fick prova detta fat, kände vi återigen att vi fått tag i en väldigt kvalitativ single malt whisky. För att ge denna eleganta malt en extra kick lät vi den vila sina sista 8 månader i 3 st små 60 liters PX sherry fat. Kuriosa är att detta är samma fat som gav finish till Selected Malts allra första release från Dufftown distillery. Då var faten helt färska och gav Dufftown sin speciella kraftigt söta karaktär. Sötman har nu lagt sig och istället gett utrymme för en elegant och komplex, mer tydlig maltkaraktär med fantastiska Sherrytoner, sultanrussin och nötcreme.

Innehåll: 500 ml
Antal: 378
ABV: 50,5%
Lanseringsdatum: 2019-01-28

Tormore Virgin Oak finish Second fill - 2008

Tormore destilleri är som e av de yngsta i Skottland ett tämligen okänt destilleri. Med 8 pannor, alla utrustade med så kallade purifiers, som ger en lättare och fruktigare whisky är man definitivt inte det minsta. Detta fat är från 2008 och vid första mötet upplevde vi en livligt fruktig whisky med lurande vanilj och en lättare kryddblandning. Vår omedelbara tanke var att låta den få ett extra halvår, i ett second fill Virgin Oak fat för en extra boost. Samma fat har tidigare burit vår Craigellachie och då fått ta den största smällen från den mycket aktiva färska eken. Vi gav detta fat nu en chans att möta ett lättare och något fruktigare destillat. Frukten och vaniljen har blivit lite tydligare, även knäck och en något mer påtaglig kryddighet har krupit fram. Prova den gärna mot vår Craigellachie, det skiljer bara några månader mellan dem i ålder.

Innehåll: 500 ml
Antal: 394
ABV: 51,5%
Lanseringsdatum: 2018-10-26

Glen Ord Oloroso Finish - 2012

Ett destilleri som ofta ses under namnet ”Singleton” och likt Ben Nevis är det en ung men trots det påfallande mogen whisky. Vår Glen Ord har fått vila sina 12 sista månader i två first fill quarter cask som tidigare innehållit oloroso sherry. Vi upplever att oloroso faten gett spriten en elegant, fruktig och nötig avrundning på destillatet. Glen Ord får anses som en doldis i den skotska whisky världen, och att jobba med lite mer okända destillerier har mer och mer blivit en del av Selected Malts idé och mål. Vi gillar att jobba annorlunda och försöka hitta nya vinklar och utmaningar. Hos de lite mindre kända destillerierna hittar vi ofta fat som har en stor potential och fantastisk kvalitet. Ni kommer att få se mer av detta framöver vågar vi lova.

Innehåll: 500 ml
Antal: 359
ABV: 50,4%
Lanseringsdatum: 2018-09-26

Ben Nevis PX Finish - 2012

Från destilleriet beläget precis vid foten av de brittiska öarnas största berg som även bär samma namn kommer vår fjärde buteljering. Merparten av den totala mängden producerad whisky på Ben Nevis distillery går direkt till Japan för att förgylla olika blends. Distilleriets ägare är även de såklart Japanska i form av Nikka.  Vi har låtit Ben Nevis vila i 12 månader i två first fill Quarter cask PX sherrybaljor från samma Tonneleria som vi använde för Dufftown. Vi tycker det är en given och värdig uppföljare trots sin ringa ålder. Vi upplever en serenad av fruktkaka indränkt i söt sherry, mandelflarn och smörig kola sammanfogat i ett ungt men klart moget uttryck. Ben Nevis 2012 innebar också premiär för en ny serie buteljer från Selected Malts kallad “The Young Guns”.

Innehåll: 500 ml
Antal: 359
ABV: 50,4%
Lanseringsdatum: 2018-09-26

Craigellachie Virgin Oak Finish - 2007

Vår 3:e release på kort tid. Denna gång fick vi tag på ett riktigt bra fat med nästan 10 årig Craigellachie. Ett härligt tungt och kraftfullt destillat som bara vissa destillerier har förmågan att producera. Efter 10 år upplevde vi den som härligt mogen, men vi ville prova något annorlunda. Då vi alltid vill skapa en unik whisky bestämde vi oss för att låta en tunnbindare i Spanien skapa en nytt 225 liters fat åt oss. Vi tog ett något vågat beslut att jobba med ny Amerikansk Ek som vi valde att rosta hårt.  I 7 månader lät vi whiskyn vila för att få en försiktig finish. Vår whisky blev 10 år och 5 månader totalt och är en härligt komplex whisky med söta ek-inslag och en kryddig attack. Vår tanke var att laborera lite på kanten och “skapa” en helt egen stil på vår whisky

Innehåll: 500 ml
Antal: 401
ABV: 51,3%
Lanseringsdatum: 2018-05-21

Royal Brackla Oloroso finish - 2006

Genom Skotska kontakter hittade vi ett av de mest spännande faten vi lyckats komma över hittills. En fantastiskt trevlig Brackla på en Hogshead som var väl över 10 år när vi fick tag i det. Royal Brackla har alltid haft en lite hemlig plats i whiskyvärlden för oss.  Alltid spännande, Aldrig vanlig Whisky med maltiga, fruktiga, blommiga toner. Genom vår finishing design gav vi den en chans att få ytterligare en dimension. Slutlagrad på 2 st 128 liters, färska Oloroso sherry fat under 6 månader. Whiskyn är buteljerad på cask strength, och no chill filtered och utan färgtillsatser.  En mycket ”vuxen” Whisky med maltig grund och en balanserad sherryton, där den torra Oloroso sherryn, lämnar spår av torkad frukt och hasselnötter.

Innehåll: 500 ml
Antal: 397
ABV: 55,8%
Lanseringsdatum: 2018-04-16

Dufftown PX Sherry finish - 2008

Selected Malts premiärwhisky när entré på den svenska marknaden som oberoende buteljerare blev verklighet. En unik, annorlunda och något otypisk whisky med tydligt sherry sötma, körsbär, russin och mörk choklad. Ett vågat beslut att välja en såpass karaktärsstark whisky men samtidigt en helt självklar första release. För oss var det inget tvekan om att just detta fatet skulle bli vår entré på den svenska marknaden. Trycket blev enormt stort när den släpptes och den sålde slut på bara några dagar.

Innehåll: 500 ml
Antal: 293
ABV: 44,1%
Lanseringsdatum: 2018-03-14